ALTIOK NEDİR?
1927 yılında Atatürk’ün Nutku’nun okunduğu Cumhuriyet halk Fırkası İkinci Büyük Kongresinde tüzükte bir değişiklik yapılmış, partinin temel ilkeleri Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik ve Halkçılık olarak tanımlanmıştır. 1931 yılında yapılan Kongrede Laiklik, Devletçilik ve Devrimcilik ilkesi eklenmiştir. Daha sonra 1397 tarihinde ise belirlenen altı madde Anayasa maddesi haline getirilmiş ve bu ilkeler yalnızca partinin değil devletin de temel ilkeleri haline gelmiştir. Tüm bu ilkelerin hepsine birden kısaca Altıok adı verilmiştir.
Atatürk ilkeleri yani Altıok geri kalmışlıktan kurtulmak isteyen bir ulusun, kalkınıp güçlenmek için izleyeceği yolu gösteren ve bu yolda yapılması gerekenlerin nasıl yapılacağı konusunda açıklama yapan ilkeler bütünüdür.
Altıok toplumsal gelişmeyi hedef alan kendine güvenli ve devrimci bir yönetimin yapılabileceği bir girişimdir. Türk ulusunun buluşu ve evresel boyut taşıyan bir ilkeler bütünüdür.
Altıok içerdiği yüksek amaç nedeni ile gelişmeye ve yeniliğe açık olmak zorunda kalmıştır. Altıok’un kalıcı kılınabilmesi için uygulamalar kadar kurumsal çerçevenin de belirlenmesi gerekmiştir. Ülkenin koşullarına uygun, ancak çağıyla bütünleşen, gerçekçi ve çok yönlü bir niteliğe sahip olması gerekmiştir. Altıok tüm bu gereksinimlerin ürünü olarak ortaya çıkmıştır.
Altıok Türk Devrimi’nin yarattığı bir çağdaşlaşma programı ve ezilen ulusların tümüne örnek oluşturan bir kalkınma yöntemidir. Altıok’un temelinde ulusal egemenlik ve tam bağımsızlık mevcuttur. Altıok unsurları birbirinden kopuk değil aksine birbirine tamamen bağlı, birbirlerini tamamlayan ve birlikte değerlendirildiğinde tam bir anlam ifade eden ilkeler bütününü temsil etmektedir.
1923 ve 1938 yılları arasında gerçekleştirilen devrimlerin ve yapılan faaliyetlerin tümünde Altıok’un ifadeleri bulunmaktadır. Birbirine tamamen bağlı olan ve birbirini destekleyen Altıok unsurları tek başlarına Türk devrimini temsil edemeyecek haldedirler. Türk Devriminin temsili ancak Altıok’un birlikte sağlanması ile mümkün olmuştur.
Kaynak adres : http://www.tarihin.com/altiok-nedir.html
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.