
Berlin Antlaşmasından Sonra Kaybedilen Topraklar
Berlin Antlaşmasından Sonra Kaybedilen Topraklar
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşından sonra imzalanan Ayastefanos Antlaşması’nın yerine, İngiltere, Avusturya-Macaristan, Fransa, Almanya, Rusya ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan bu anlaşma ile:
Sonra Osmanlı Devleti Kuzey Afrika ve Balkanlarda pek çok toprağını kaybederek, parçalanmaya devam etti. Bu toprakları, çoğunlukla savaşsız elden çıkmış, Osmanlı
Devleti bu eylemleri protesto etmekten başka bir şey yapamamıştı. Berlin Antlaşması’ndan sonra kaybedilen topraklar ve bu toprakları alan devletler şunlardır:
Kıbrıs:İngiltere, Doğu Akdeniz’deki güvenliğini sağlamak amacıyla 1878 yılında Kıbrıs’ı işgal etti.
Tunus:Fransızlar tarafından1881 yılında işgal edildi.
Mısır: İngiltere 1882 yılında, özellikle Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla önemi artan Mısır’ı işgal etti.
Girit: Rumların adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla çıkardığı isyanlar ve Yunanistan’ın Girit’i ilhak etmek istemesi 1897 Türk – Yunan savaşına neden oldu. Osmanlı Devleti’nin tek başına savaşıp, zaferle bitirdiği bu son savaştan sonra Avrupa devletlerinin baskısı sonucunda Girit muhtariyet kazandı. Balkan savaşı sonunda 1913 Atina Antlaşmasıyla Girit Yunanistan’a bağlandı.
Doğu Rumeli: Bulgarların ayaklanmaları sonucunda Bulgaristan’a bağlandı (1885).
Bosna – Hersek: Avusturya – Macaristan İmparatorluğu 1908 yılında Bosna – Hersek’i kendi topraklarına kattığını ilan etti.
Bulgaristan: 1885’de Rumeli Bulgar prensliğine bağlandı. 1908’de Osmanlı Devletindeki karışıklıklardan yararlanarak bağımsızlığını ilan etti.
Kaynak adres : http://www.tarihin.com/osmanli-devletinin-yaptigi-antlasmalar/berlin-antlamasindan-sonra-kaybedilen-topraklar.html.html
Berlin Antlaşmasından Sonra Kaybedilen Topraklar
Osmanlı Tarihi
Henüz Hiç Yorum Yapılmadı..