Anadolu Selçuklular Devleti’nin Moğol baskısıyla zayıflayarak çökmesinden sonra, Anadolu’da başlayan otorite boşluğu bölge içinde pek çok beyliklerin ve devletçiklerin bağımsızlığını ilan etmelerini sağlamıştır. Kütahya, Afyon ve Denizli coğrafyasında ortaya çıkan Germiyanoğulları, Anadolu Selçukluları döneminde Musul civarından Batı Anadolu’ya yerleştirilmişlerdir.
Anadolu Selçuklularının 13.yy’ın sonlarına doğru giderek zayıflaması neticesinde Germiyanoğulları bir çeşit otonom idari yapıya kavuşmuşlardı. Hatta halen Selçuklu idaresi altındaki topraklara da akınlar yapmaya başlamışlardı. Bu durumun devam etmesi üzerine Selçuklu ve Moğol ordusu ortak hareket ederek Germiyanlılara karşı bir dizi sefere başlamışlar, iki taraf da belirgin bir üstünlük sağlayamamıştır. Nihayetinde Moğolların İlhanlı koluna tabi olan Anadolu Selçukluları tamamen tarih sahnesinden çekilince asıl “Beylikler dönemi“diye adlandırılan dönem başlamış oldu. Germiyanoğulları Beyliği’nin en güçlü olduğu I. Yakub Bey devrinde imar faaliyetleri gelişmiş, sosyo-kültürel ilerleme sağlanmıştır. Özellikle Sehabeddin Ömeri, Germiyan beyinin gücü hakkında ayrıntılı bilgi vermiş, ordunun tam teçhizatli olduğunu, ayrıca zengin kaynaklara sahip kıymetli mücevharata da sahip olduklarını bildirmiştir. Batı Anadolu’nun coğrafyası gereği ticari faaliyetlerinde nehir yolları kullanılmış, (Menderes) ticarete önem verilmiştir. Sınır komşusu Osmanlı beyliği ile Bizans’a karşı ortak hareketler tertiplense de Osmanlı beyliğiyle sınır rekabeti de bilinmektedir. Yine bu devirde Bizans, her yıl Germiyan beyine 100.000 dinar ve pek çok kıymetli eşyayı hediye olarak gönderiyordu.
Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlıyla kurulan akraba ilişkileri sonucu Germiyanlıların Osmanlı’ya çeyiz olarak bıraktıkları toprakları tekrar geri istemeleri üzerine Yıldırım Bayezid anlaşmayı yok sayan Germiyanoğullarının topraklarını ele geçirmiştir. Fakat Ankara savaşından sonra Anadolu’da bozulan dirlik, beyliklerin tekrar ortaya çıkmasına neden olmuş, bu suretle de Germiyanoğulları‘nın son idarecesi olan 2.Yakup bey başa geçmiş, fakat kendisinden sonra yerine geçebilecek varisi olmadığından öldükten sonra vasiyeti üzerine toprakları Osmanlıya bırakılmıştır
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.