
Karamanoğulları Beyliği
Karamanoğulları Devleti (Beyliği) 1250-1487 yılları arasında özellikle Konya merkez olmak üzere Anadolu’da hüküm sürmüş güçlü bir Türk Devletidir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflayarak Moğol hakimiyetine girdiği dönemde Karamanoğulları’nın yükselişi başlar.
Türkçeyi resmi dil olarak kabul etmeleri aynı zamanda Anadoluda kurulan diğer Türk siyasi teşekkülleri arasında bunu uygulayan ilk devlet olmalarını sağlar. Anadoluda Beylikler döneminin en güçlü birliği olarak göze çarparlar. Osmanlı Beyliği, Karamanoğulları Beyliği üzerine gitmeyerek onların egemenlik haklarını tanırlar ve fetihlerini Bizans üzerinde yoğunlaştırırlar.
Karamanoğulları, Konya merkezli hakimiyet bölgelerinde, Selçukluların mirasının devamı olarak kendilerini görmüşlerdir. Fakat Osmanoğullarının coğrafi avantajları ve başa geçen Padişahların liyakati, dönemin büyük komutanlarına sahip olmaları neticesinde giderek Anadoludaki güç dengelerini kendi lehlerine çevirmeye başlamışlardır.
Karamanoğulları‘nın atalarının Azerbaycan’dan Sivas’a göç eden Türklerden geldiği bilinmektedir. Oğuzların Avşar boyundan geldikleri görüşü kuvvet kazanmıştır. Karamanoğulları‘nın yöredeki Türkmenleri örgütleyerek Bizanslıların hakimiyetindeki topraklara akınlar düzenlemeleri neticesinde özellikle Kilikya bölgesinde güç kazandıkları görülür.
Anadolu Selçuklularının Moğol saldırıları sonucunda güçten düşerek merkezi güçlerini kaybetmeleri, bölgenin yeni hakimi olarak Karamanoğulları‘nın hakimiyetini kabul etmelerini de sağlamıştır. Karaman Bey, Ermenek, Mut, Gülnar, Mer’a ve Silifke kalelerini ele geçirir. Daha sonra Ermenek bölgesini de kendi topraklarına bağlar.
Sahip olduğu topraklarda, serbestçe hareket eden Karamanoğulları giderek bulundukları bölgede teşkilatlanmaya başlamışlardır. Bundan dolayı Anadolu Selçuklu sultanı 4. Kılıç Arslan, Karaman Bey’in sorun çıkarmasından çekinerek ona, Larende (Bugünkü Karaman) Kalesini ikta olarak vermiştir. Osmanlı Devletinin fetih güzergahı olan Batı ciheti içinde Balkanlara düzenlediği akınları fırsat bilen Karamanoğulları, geleceğin rakip gücü olarak gördükleri Osmanlıları zayıflatmak için onlara ait olan Beyşehiri ele geçirmeleri bu iki gücü karşı karşıya getirir. Fakat bu iki devletin aralarında tertip ettikleri anlaşma hükmünce her iki devletin de eski sınırlarına çekilmeleriyle tatlıya bağlanır.
Ankara Savaşında Timur’a yenilen Osmanlılar, Anadolu’daki hakimiyetlerini yitirmişler, bu durum Karamanoğulları‘nın tekrar güçlenerek Osmanlı Başkenti olan Bursa’ya kadar ilerlemelerine neden olmuştur.
Karamanoğulları Devleti‘nin düşmanca tutumu 2.Murat döneminde de devam etmiş, nihayetinde 2.Murat Karamanoğulları‘na sefer düzenleyerek bu devleti ortadan kaldırmıştır
Henüz Hiç Yorum Yapılmadı..