Voynuk Teşkilatı 1.Murad zamanında Bulgarların hem seferi gücünden, hem de saray dahilinde hizmetlerinden yararlanmak için oluşturuldu. Rumeli Beylerbeyi Timurtaş Paşa teşkilatın kurucusudur diyebiliriz.
Voynuk teşkilatı‘nın unsurları ekseriyetle Bulgar ağırlıklı olsa da çeşitli Slav grupları da sistemin içine alınmıştır. “Voynuk” Slavca “asker” anlamına gelmektedir. Bunu destekleyici bilgi olarak da Voynuklar’ın ilk devirlerdeki askeri hizmetlerinde daha sık kullanıldığı görülür. Sonraki tarihlerde ise geri hizmetlere çekilip zamanla muharip güçlerini yitirmişlerdir.
Osmanlıların Rumeliyi geçerek Balkanlardaki hızlı ilerleyişi, fethedilen topraklarda Türklerin iskanı sorununu ortaya çıkardı. Özellikle Anadolu Türk birliğinin henüz ihya edilemediği dönemlere rastlayan bu hızlı ilerleyiş neticesinde ele geçirilen yeni topraklarda insan gücü açığı meydana geldi. Fethedilen yeni topraklardaki Hristiyan sayısı eziciydi; Türk-islam geleneği içinde ele geçirilen topraklardaki yerli halkın katli de hiçbir zaman hoş karşılanmazdı. Bununla birlikte yine aynı geleneğin öncülleri olan Türkler, asimilasyon kavramına da sıcak bakmamışlardır.
Bütün bunlar 3 kıtada ele geçirilen topraklardaki halkların adeta Osmanlı İmparatorluk potası içinde kaynaşması zorunluluğunu zaruri kılmıştır. Esasen İslam Hukuku ehl-i kitap dışında kalan dinlere hayat hakkı tanımaz; fakat Türkler ele geçirdikleri bölgenin ileri gelen toprak sahiplerini ya da asillerini yerlerinde bırakarak teşkilatlandırmışlardır. Voynuk Teşkilatı bütün bunların ışığı altında denilebilir ki; Osmanlı’nın ihtiyaç duyduğu muharip güce hizmet için meydana getirilmiş ayrıca payitaht içinde geri hizmetlerde de Voynuklardan yararlanılmıştır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.