Bozkurt, Türk ve Moğol halkının efsanevi ortak atalarıdır. Türk boylarının zora düşüp başları sıkıştığında Bozkurt her zaman yol gösterici veya kurtarıcı olarak belirir. Bozkurt betimlemeleri, ilk dönem Türk devletlerinin bayraklarında yahut flamalarında resmedilmesi dışında; şaman uluları ya da evliyalar, dini ritüellerinde kurt giysilerine de bürünmüşlerdir.
Türk boyları ve Moğol kabileleri içinde Bozkurt Destanı farklı betimlenip anlatılsa da kabul gören, yaygınlık kazanan görüş şudur:
Türkler bir kavim tarafından yenilgiye uğratılır (kimine göre Lin devleti tarafından). Lin ülkesi hükümdarı tek bir Türk kalmamacasına herkesin öldürülmesini ister. Bu toplu kıyımdan sadece küçük bir çocuk sağ kurtulur; fakat düşman askerlerce ayakları ve kolları (kimine göre sadece ayakları ya da sadece kolları) kesilip bataklığa bırakılır. Bataklıktan çocuğu Ulu Bozkurt kurtarır. Onu sütüyle ve avladığı hayvan etleriyle besler, büyütür. Daha sonra dişi kurt ve oğlan yetişkin olunca birleşirler. Bu birleşmeden on erkek çocukları dünyaya gelir ve Türk soyu devam eder.
Orta Asya Türk boylarının ortak atası olarak kabul edilen Bozkurt, aynı zamanda birçok sosyal hadisede önemini korumuştur. Önemli savaşların arefesinde çadırların önlerine Kurt kafalı semboller asılarak onun savaşçı ruhunu yol gösterici olarak görmüşlerdir. Ayrıca Turan taktiği denilen Türklere özgü savaş manevrası da kurtların avlanma stratejisini andırır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.