Minyatür Sanatı Nedir
Türklerin, elyazması bazı eserlerde boya ile yapılmış resimler bulunmaktadır. Bunları yapanlara «Nakkaş» adı verilmektedir. Boyasız, çizgi ile resim yapanlara da «Ressam» denilmiştir. Değerli olan kitaplara resimler çok kere ayrı bir kağıt yapılarak sahifeye yapıştırılırdı. Kağıt üzerine zamkı Arabi ile karıştırılmış ince bir alçı tabakası geçilir. Resim bunun üstüne çizilerek sürülürdü. Bilhassa resimler Şehnamelerde görülmektedir. Bu resimler hayvan, çiçek ve
ağaç resimleri olurdu,.Eski eserlerdeki bu resimler, bugünkü tablolara benzemezlerdi, Bunlara «Minyatür» denilmekte idi. Minyatür, İslam medeniyetinin müşterek resim anlayışı idi. Klasik bir şekli vardı. Bunların hepsi küçük tablolardır.Minyatür renkli tablolardır. Fakat resimde derinlik yoktur. Resim aşağıdan yukarı devam ederdi. Tipler, Mongoloid simah yapılırdı. Türkler Mongola benzemedikleri halde, minyatürde gözler çekik bir şekilde resim edilirdi. Minyatürde bir avlanma yapıldığı zaman geyikler, selviler, dağlar, ok atan şehzadeler renk renk gösterilirdi.Minyatürcülük daha ziyade İran’da kuvvet bulmuştu.
Türk minyatürleri, daha ziyade bugünkü resme yaklaşmıştır. Hünernamede olduğu gibi ,bu resimler minyatüre benzemekle beraber, hepsi ayrı ayrı tablolardır.El yazma kitaplara nakkaşlar resim ve minyatür yaptıklarına göre, basın tarihi bakımından minyatürler de ayrıca bir değer taşımaktadır. Bunlar eski devirlerin tablolarıdır. İçinde renk ve kompozisyon bakımından çok güzelleri vardır.
Kaynak adres : http://www.tarihin.com/basin-ve-gazetecilik-tarihi/minyatur-sanati-nedir.html.html
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.