OSMANLI DEVLETİ’NDE HAREM AĞALARI
Osmanlı Devleti’nde hareme alınan hadım erkekler (tavaşiler); Ak hadımlar ve Siyah hadımlar olmak üzere iki gruba ayrılmaktaydı.
İslam hukukunda erkeklerin hadım edilmesi yasak olduğundan dolayı, Osmanlı Devleti’nin genişleme yıllarında esir getirilen Alman, Macar ve Slavlar’dan temin ediliyordu. İlerleyen dönemlerde Ermeni, Gürcü ve Çerkezler’den hadım olanlar satın alınarak temin edilmeye başlanılmıştı. Osmanlı hareminde görevlendirilen bu hadımlara Ak hadımlar yada Ak ağalar adı verilmekteydi.
Harem ağalarının en önemli görevleri, Padişah mabeyin daireleri ile harem dairesini korumak ve gerekli hizmetleri yerine getirmekti. İhtiyaç halinde vezaret payesi verilerek dış göreve, genelliklede Mısır Valiliğine gönderilirlerdi.
Ak hadımların fitne çıkarma ihtimali çok olduğundan, temininde güçlük çekildiğinden ve de dayanıksız olduklarından, 1582 yılında III. Murat kızlar ağalığını Habeşi Mehmet Ağa’ya teslim etti ve kızlar ağalığı zenci olan Siyah hadımlar dan seçilmeye başladı.
Siyah hadımlar ise esir tüccarların Mısır, Habeşistan ve Orta Afrika’dan türlü yollarla edindikleri zenci çocukları hadım ettirerek Mısır, Beyrut ve Akdeniz limanlarında satılan hadım erkeklerden oluşuyordu.
Bu şekilde Osmanlı Haremi’ne alınan siyah hadımlar için Ağalar ocağı kurulmuştu. Kendilerinden daha büyük hadım ağaları tarafından yetiştirilir, Türkçe öğretilir, saray adabı, harem adabı konularında hem nazari hem de tatbiki eğitimler verilirdi. Belli bir yaşa kadar eğitilen hadımlar, eğitimlerini müteakip Harem’deki hizmetlerine tevzi edilirlerdi.
Kaynak adres : http://www.tarihin.com/haremdeki-erkekler.html
Tarihte Merak Edilen Bazı Konular
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.