Atatürk’ün Eğitime Verdiği Önem
Atatürk bir eğitimci olmamasına rağmen, eğitim ve öğretim ile yakından ilgilenmiştir. Atatürk, kendisine sorulan «Cumhurbaşkanı olmasaydınız ne olmak isterdiniz?» sorusuna cevap olarak «Maarifin başına geçmek isterdim» demiştir . Bu cevap da Atatürk’ün eğitime olan yakın ilgisini gösterir. Atatürk’ün eğitim alanında ortaya koyduğu ilk hedef ; olabildiğince kısa zamanda bilgisizliği gidermek, tüm yurtta okur yazar oranını arttırmaktır .Mustafa Kemal, Sivas kongresinde
Amerikalı gazeteci Mr. Brovvn’la yaptığı bir söyleşide ilk olarak eğitim konusunu ele almış. Bu görüşme sırasında Türk halkının iyi bir eğitim alması ve Türk köylüsünün, çocuklarının okur yazar ve okutulması gereğine değinir . Mustafa Kemal eğitime dair ilk önemli konuşmasını 15 Temmuz 1921 de toplanan «Maarif Kongresi»nde yapmıştır. Bu konuşmasında Mustafa Kemal ulusal eğitim programını açıklar. Mustafa Kemal’in eğitim ile ilgili ikinci önemli konuşması 1 Mart 1922 de toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin birinci dönem, üçüncü toplantısında yaptığı konuşmadır. Bu konuşma sırasında bilgisizliğin yok edilmesi ve Türk çocuklarının toplumsal ve ekonomik alanda yararlı olabilmeleri için gereken ilk bilgilerin uygulamalı olarak verilmesinin sağlanması olduğunu vurgulamıştır.
1 Mart 1924 de Türkiye Büyük Millet Meclisinin ikinci toplantı yılını açarken Mustafa Kemal hem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, hem de Türkiye Cumhurbaşkanı ünvanlarını taşıyordu. Mecliste yaptığı konuşmada temel olarak eğitimin ekonomik yaşamdaki etkilerini vurgulamış ve eğitim görenlerin ekonomik yaşamda etkili ve başarılı olacak biçimde eğitilmesi gerektiğini belirtmiştir .
1 Kasım 1928 de Arap kökenli harfler terk edilmiş ve yerine latin kökenli harfler getirilişti ” Dil bir amaç olmaktan çok bir araç haline gelmiştir.
1932 yılından sonra eğitimin temel amaçları aşağıdaki şekilde özetlenebilir :
1.Milliyetçi, halkçı, devrimci, laik Cumhuriyetin vatandaşlarının yetiştirilmesi,
2. İlk öğretimin genele yayılması ve tüm yurttaşlara okuyup yazma öğretilmesi,
3.Yeni nesillerin tüm eğitim aşamalarında uygulamalı ve ekonomik yaşamın içinde, başarılı kılacak bilgilerle donatılması,
Kaynak adres : http://www.tarihin.com/ataturkun-gorusleri/ataturkun-egitime-verdigi-onem.html.html
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.