1040 yılında, Gazne Devleti’nin yıkılışını başlatan ve sonunu getiren, Selçuklu Devleti’nin tarih belgeleri ile ispat edilecek şekilde kurulması ile sonuçlanan, çok önemli bir savaştır. Türkmen kuvvetlerine komuta eden Tuğrul Bey ve Çağrı Bey, giderek büyüyen güçleri ile ciddi bir tehlike olarak algılanarak, Gazne Devleti’nin hükümdarı Sultan Mesud tarafından yok edilmek üzere harekete geçilmiştir.
Zırhlı askerleri ile sefere çıkan Sultan Mesud, Türkmen kuvvetlerinin etkili savaş stratejileri ve kahraman savaşçıları sebebiyle, istedikleri başarılı sonuca ulaşamamıştır. Serah’a ilerleyen Gazne ordusunun, vur-kaç taktiği ile baş edemeyişi sebebiyle yıpranması ve son olarak da su ve yiyecek kaynaklarının kesilmesi sonucu, çözülmeye başlaması, Selçuklu Devleti’nin zaferini getirmiştir.
23.03.1040 tarihinde, Merv ve Serah bölgelerinin ortasında kalan Dandanakan bölgesinde, iki ordu karşı karşıya gelip savaş başladığında, Sultan Mesud, kendisini koruyan 100 askeri ile kendi canını kurtarmaya çalışarak, geri çekilmiştir.
Dandanakan Savaşının Önemi
Bu savaşta büyük bir zafer kazanan Selçuklu Devleti, Anadolu’nun sınırlarını aşmış ve kendine izleyecek bir yol çizmiştir. Anadolu’da ki hakimiyetinin başlangıcı ve devletleşme sürecinin en sağlam adımlarından birini atmış olan Selçuklu Devleti, bu zaferden sonra daha da güçlenmiş ve büyümeye devam etmiştir.
Dandanakan Savaşı, Selçuklu Devleti’nin kuruluşu ve Anadolu topraklarının Türkleşmesinin en büyük olaylarından sayıldığından, son derece önemlidir. Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşu kabul edilen bu savaş, tarihin gidişatını değiştiren öneme sahiptir
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.